Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Понеділок, 2024-05-06, 3:33 AM
Вітаю Вас Гість | RSS
Державний професійно-технічний навчальний заклад "Броварський професійний ліцей"
State Vocational Educational Institution "Brovarskyi Professional Lyceum"
Головна | Реєстрація | Вхід

5:07 PM
Бій під Крутами – героїчна сторінка історії

29 січня 2018 року у ДПТНЗ «Броварський професійний ліцей» до 100-ї  річниці Дня пам'яті героїв Крут  заступником директора з виховної роботи Пержинською О.Д. та викладачем історії Василиком С.В. було проведено виховну годину на тему: «Бій під Крутами – героїчна сторінка історії».

Цей страшний бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути біля селища Пам’ятне, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва, залишив в пам’яті нащадків сум, гордість та пекучий біль …

У ході проведення заходу учні дізналися, що  бій тривав майже п’ять годин поспіль між чотирьох тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів, бійців вільного козацтва, який загалом нараховував лише чотири сотні вояків. У перебігу військових дій цей бій якогось вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох українців особливого визнання набув завдяки героїзму української молоді.

Не зважаючи на те, що десятиріччями історія бою замовчувалася, обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії  в 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник, до якого йдуть люди вклонитися героям, покласти квіти, вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання…

Бій під Крутами - це героїчна й водночас трагічна подія, яка знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства, легендарні подвиги яких передаються  з покоління в покоління, вголос і пошепки, щоб зберегти  історичну пам’ять, яка проросла крізь репресії та знущання, зуміла вижити у страшні роки тоталітаризму. У масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім незначна,  але є символом  нескореного духу нашої нації.

Бій під Крутами – став символом патріотизму в жорстокій боротьбі за нашу єдину, незалежну, рідну країну – Україну. Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною.

Переглядів: 428 | Додав: alxej | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024