Пошук

Вхід на сайт

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Субота, 2024-05-04, 7:06 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Державний професійно-технічний навчальний заклад "Броварський професійний ліцей"
State Vocational Educational Institution "Brovarskyi Professional Lyceum"
Головна | Реєстрація | Вхід

6:42 PM
Педагогічні читання

13 лютого 2018 р. у ДПТНЗ «Броварський професійний ліцей» під час проведення місячника методичної роботи та у рамках роботи над обласним професійно-краєзнавчим проектом були проведені педагогічні читання на тему: «Трипільська культура – джерело сучасної професійної майстерності».

Захід проведено з метою удосконалення професійної майстерності на основі реконструкції здобутків трипільської культури, виховання шанобливого ставлення до історії та традицій українського народу, популяризації історичного і культурного надбання. Майстрами виробничого навчання та викладачами була проведена велика пошуково-дослідницька робота, яку вони представили у своїх доповідях та вміло підібраних презентаціях.

Питання популяризації історичного і культурного надбання Трипілля-Кукутені шляхом проведення виховних заходів розкрив викладач історії Василик С.В., який зазначив, що Трипільська культура ще не вивчена повністю, хоча є одним із найбільших археологічних відкриттів тісно пов’язаних з українським народом і займає важливе місце в історії України. Сергій Володимирович зауважив, що ми, як педагоги, повинні формувати в учнівської молоді національно-патріотичний світогляд, зберігати та розвивати духовно-моральні цінності українського народу, створювати виховне середовище в навчальному закладі для саморозвитку, самовираження і самореалізації особистості.

Вихователь гуртожитку Ковтунік Н.І. з метою пробудження інтересу та поглиблення знань учнів з історії України, розширення світогляду, наукового світосприймання, збагачення духовного світу організувала роботу історико-краєзнавчого гуртка «Культурна спадщина трипільців», робота якого здійснюється за планом у двох напрямках: теоретичному та практичному.

На заняттях учні знайомляться з матеріальною, духовною культурою трипільців, звичаї, традиції якої використовуються і сьогодні та нагадують про тісний зв’язок трипільської цивілізації з українцями.

Як відомо, унікальність та значущість Трипільської цивілізації – це аксіома, яка не потребує доведення. З ім’ям цього племені пов’язаний і перший хліб, і перший метал, і приручення коня, і початок планетарного землеробського світогляду на теренах України.

Викладачі та майстри виробничого навчання у своїх доповідях розкрили питання популяризації трипільської культури через робітничі професії: громадське харчування, промислове виробництво і металообробка, будівництво, а також знайшли витоки трипільської культури у викладанні загальноосвітніх предметів.

Завдячуючи проведеному заходу педагогічні працівники отримали багато цікавої, змістовної та пізнавальної інформації. І хоча чимало науковців доводять, що трипільські племена не є прямими предками українців, частково у нас тече їхня кров. Ми запозичили у трипільців практично усе: хати, городи, квітники і плетені паркани навколо хат, вбрання і мистецтво вишивки, посуд і орнамент на ньому, звичку розмальовувати хати і комини, “оселедці” у воїнів, килимарство, різьбу по дереву, пісенні і музичні традиції, народний фольклор, вечорниці, свята, писанки, національну кухню. Духовність, щирість, доброта, миролюбність, шанобливе ставлення до старших, до матерів, жінок, а також до хліба – це теж від трипільців, тому нам дійсно є чим пишатися.

Переглядів: 362 | Додав: alxej | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Copyright MyCorp © 2024